Menyegző Műhely

Menyegző Műhely

Menyegző trendek

2024. május 06. - Menyegző Műhely

Új trendek

A számunkra legszebb, igazán unikális trendeket szeretnénk megosztani veletek. Olyanokat, amelyekre Itáliában találtunk példákat. Miért éppen itteni jó ötleteket osztunk meg? Mert az angol nyelvterület divatja kéretlenül is hamarabb beszivárog, pl. egy-egy tévésorozat kapcsán, az adott film stílusához igazított trenddel, amit azok is követnek, akiknek valójában az adott küllem nem áll jól, nem tudják jól adaptálni, mert párként, egyénként, személyként merőben mások. A francia rusztikus/romantikus trendek igen közel állnak az olaszhoz, tehát legalább két legyet ütünk egycsapásra. Az igazi ok azonban, hogy a legkedvesebb, a legtöbb finomsággal rendelkező, az apró meglepetéseket kiválóan összegző trendekre itt találtunk példákat.

Az első, egy exkluzív, ugyanakkor igen intim stílus: meghitt esküvő költői kertek és történelmi szobák falai között. Igaz, ez még a múlt évről való ajánlat, de annyira-annyira kellemes és kifinomult, hogy szerintük ebben az évben itthon is nagy sikere lehet. A példát Vareséből, a Castello di Jeragoból hoztuk. Magyarországon is található bőven olyan helyszín, ahol egy ilyen mesés esküvő megvalósítható. Külön felhívjuk a figyelmet az igen frappáns, látványos, ugyanakkor költségkímélő, egyedi dekorációra (az összehajtott és függesztett újságpapírra és a mécsestartókra gondoltunk.

A témában még több fotót találsz a www.jerago.com oldalon.

A zöld hatalma

Egy számottevő olasz esküvői oldal nem is oly rég, ötven tippet osztott meg azok számára, akik zöld esküvőt szeretnének. Mint írják, ez a szín, mely a természet és a remény szimbóluma is egyben, az utóbbi időben igen közkedvelt lett Itáliában, mint ahogy az egyszínű menyegző is egyre népszerűbb. A cikket jegyző Adriano Luciani meg is jegyzi: „Most mindenki megőrül a zöldért!” Az elmúlt években a zöld autentikus esküvői kellékké változott, köszönhetően a belőle felszabaduló csodálatos energiának, az ezer gyönyörű árnyalatnak, amelyet fel tud venni, és a kifinomult színkombinációknak, amelyekben megjeleníthető egy ilyen lagzi.

A legklasszikusabb smaragdzöldtől a legtrendibb Tiffany-zöldig, nem is beszélve a kékeszöldről, ez a szín nem más, mint elegáns és kifinomult árnyalatok tömkelege, amely képes bukolikus hatást adni a dekorációnak: pompás csokrok, amelyekben a lombok válnak a főszereplővé, vidéki tablóképek, aromás növényekkel díszített terítékek és sok más eredeti ötlet a zöld erővel összhangban valósítható meg, ha ebben a színben gondolkodik a pár.

A bőség zavara ugyanakkor gondolkodóba is ejt: melyik zöld az igazi az esküvői palettát tekintve? Mely árnyalat az, amely tökéletes és pont a párhoz illő? Hogyan induljunk el a zöld kiválasztásának útján? Érdemes először is az esküvő évszakához alkalmazkodni. Az intenzívebb és melankolikus árnyalatok, mint a kékeszöld őszre, irizálóbb és a kék felé hajló színek, mint például a Tiffany-zöld nyárra, a porosabb és pasztell, mint pl. mentazöld, tavaszra, télre a lágyabb sárgára és szürkére hajló olívazöld ajánlott. 

Miután megtaláltuk álmaink zöld színét és a kiválasztott árnyalatot vagy árnyalatokat, érdemes a csokor- és virágdíszekkel kezdeni. A szertartás virágdíszítésében árnyalattól függetlenül is főszerepet játszhat a borostyán és ne feledjük azt sem, hogy esetünkben nem csak a lombozatnak, de az ágaknak, gallyaknak is jelentős szerep juthat.

Gyanítható, hogy nem csak az elmúlt szezon legtrendibb színe volt az olíva, amely fluoreszkáló hatásával, sokoldalú, elegáns és karakteres voltával ideális színt ad a koszorúslány-ruhákhoz, remek délutáni vagy esti megjelenést kölcsönöz.

Felvetődik a kérdés: meddig lehet elmenni egy zöld esküvő estében a színhasználatban? Nos, ez attól függ mennyire bátor a pár. A vőlegénynek nem feltétlenül kell a hagyományos sötét öltönyhöz ragaszkodnia, választhat egy mélyebb tónusú zöldet, de ha nem ennyire bevállalós, akkor a fekete öltönyt remekül feldobja egy-egy zöld kiegészítő: díszzsebkendő, nyakkendő, mandzsettagomb, zokni, öv vagy cipő. A mennyasszony is lehet bátrabb, ha zöld tiarában, esetleg harisnyakötőben gondolkodik, vagy akár ilyen színű stólát, kendőt ölt magára.

A zöld minden bizonnyal sokáig tartja majd előkelő pozícióját az esküvő színek között, hiszen – ahogy Adriano megjegyzi – a zöld hatalom forradalma még csak most kezdődik!

 

 

 

A legszebb nagy nap

Egy érdekesség, amely rávilágít arra, a menyegző napját egyes nációk miképpen értelmezik, s ebből az is kitűnik, milyen tartalommal töltök meg azt, illetve mit tartanak fontosnak vele kapcsolatban. Most kicsit a nyelvtani értelmezések mezején kalandozunk. Magyarul azt mondjuk a Nagy nap! A kifejezés nyilván a nap jelentőségére utal, ily módon a nagy szó, mint jelző elárulja, hogy ez a nap kimagaslik a többi közül. A szó értelmezése ebben a kontextusban a jelentős, a fontos, a kiemelkedő, a kiváló tulajdonságokat foglalja magába. De a nagy jelentése utalhat arra is, hogy valami a terjedelme okán nagy, pl. a lagzi a vendégek száma alapján stb.

Azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a nagy értelmezésében benne van a túlzás lehetősége, az, hogy valami arányaiban nagy, nem biztos, hogy pozitív vonzattal bír. Ellenben az olaszok erre a napra azt mondják: „il giorno più bello”, vagyis a legszebb nap!  Szó szerint: több mint szép! A szépségre törekvés egészen más mentalitást követel, mint a nagyságra „vágyás?”, direkt nem nagyravágyást írtam, nem értsük félre! A szépség azonban összetettebb, finom részletekből áll, s ugyan nehezen definiálható, de ugye értjük, hogy amikor az olasz trendeket hozzuk példának, akkor nem csak a szemet gyönyörködtetőre, hanem a szellemi s inkább esztétikai élvezetet nyújtóra gondolunk. Ez a kitűnőség értelmezésében más, mert az örömtelit, a boldogsággal átitatottat célozza. Ez pedig egy merőben más néző-, és kiindulási pont.

Még több kép: https://www.menyegzomuhely.hu/2024/02/01/a-legszebb-nagy-nap/

 

süti beállítások módosítása